Tre garner, du kan bruge som alternativ til Silk Mohair

silk mohair alternativ
Organic Brushed Alpaca fra KAOS YARN

Uanset om man hører til dem, der elsker eller hader mohair, ser det ud til, at det luksuriøse fiber er kommet for at blive. Desværre har dyreretsforeningen PETA kunnet afsløre, at mohair-industrien er præget af nogle mildest talt chokerende forhold, hvor især dyr lider stor overlast. Heldigvis findes der flere fine alternativer til mohair. Bag nogle af disse er KAOS YARN og CaMaRose.


“Da jeg håndfarvede garn, havde jeg en bæredygtig Silk Mohair i mit sortiment. Men da min daværende leverandør skiftede spinderi/leverandør, og garnet stadig blev beskrevet som værende fra samme bæredygtige producent, fik jeg en dårlig mavefornemmelse. Kunne jeg stole på produktet?” spørger Pia Bojer, der står bag KAOS YARN.

“I forvejen skulle jeg til at udvikle mit eget økologiske merino, men mine tanker og tvivl om mohair åbnede mine øjne for, at jeg nok skulle tænke lidt større end bare lidt nyt merino. Jeg kontaktede de største producenter af mohair for at få mere viden om bæredygtigheden og muligheden for økologisk produktion, men jeg var skeptisk overfor de svar, jeg fik. De udviste modvillighed over for GOTS, og det kunne jeg ikke helt få til at passe med, hvad jeg kender fra økologiske produktioner andre steder. Det gik op for mig, at jeg nok skulle tænke ud af boksen.”

Også Trine Bertelsen, der står bag CaMaRose, fremhæver forholdene, som mohair produceres under, som en afgørende faktor for at udvikle et alternativ til mohair:

“Det, at dyrene ikke bliver behandlet ordentligt under produktionen af mohair, er noget, der har gået mig meget på, men det er ikke noget, der bliver talt ret meget om. Sådan er det jo desværre ofte, når der er mange penge i noget, og det må man jo sige, at der er i mohair. De frygtelige forhold nogle mohair-geder bliver udsat for, gjorde mig så led og ked af branchen, at jeg i første omgang tænkte på, om jeg ikke skulle finde på noget andet at lave. Men efter et stykke tid tænkte jeg, at det var bedre, at jeg blev og i stedet udviklede et alternativ til mohair.”

Et mere bæredygtigt alternativ

Faktisk endte det med, at CaMaRose ikke bare fik ét, men hele to alternativer til mohair i sortimentet:

“I første omgang blev det til Månestråle, der består af en hel del alpaka, non-mulesing merinould og en diskret tråd lurex, der tilfører garnet lidt glimmer. Men så fik jeg lyst til at gå skridtet videre og udvikle en kvalitet, som ikke kun tog hensyn til dyr, men i højere grad også miljø. Jeg var i tæt dialog med mit spinderi i Italien, og de sendte først nogle prøver med silke, men silke er også noget, jeg tager afstand fra, på grund af måden det produceres. Til sidst kom jeg frem til, at der skulle det bæredygtige fiber tencel i, og det blev så til Midnatssol,” fortæller Trine Bertelsen.

Pia Bojer gik ligeledes den bæredygtige vej, og også hun endte med at bruge alpaka. Faktisk gik hun all in på alpaka og lavede det første 100 % økologiske børstede alpaka-garn på markedet:

“Min merino-producent er egentlig specialiseret inden for alpaka, men på daværende tidspunkt fandtes der, så vidt jeg ved, ikke GOTS-certificeret alpaka. Helt tilfældigt viste det sig, at de havde den første sending GOTS-certificeret alpaka på vej, da jeg begyndte at snakke med dem om muligheden for at lave et 100 % økologisk børstet alpaka-garn,” forklarer Pia Bojer, der samme med sin producent fik udviklet garnet Organic Brushed Alpaca.

De bløde alpaka-fibre

“Til Organic Brushed Alpaca har jeg valgt de helt bløde alpaka-fibre, der på grund af sin blødhed kaldes babyalpaka. Jeg er selv ret uldsart, og det var vigtig for mig, at garnet kunne bruges af alle, også mine børn,” fortæller Pia Bojer.

Også Trine Bertelsen fremhæver, at da både Månestråle og Midnatssol primært består af alpaka, er det to dejligt bløde garner, der er behagelige at have på, selv helt tæt på huden.

Pia Bojer påpeger, at større blødhed ikke er den eneste forskel på Organic Brushed Alpaca og Silk Mohair. For når man skifter et fiber ud med et andet, vil det selvfølgelig aldrig blive helt det samme:

“Alpaka-kernen i Organic Brushed Alpaca gør, at garnet fælder betydeligt mindre, end Silk Mohair gør. Det gør dog også, at der er færre lange fibre til at give ’fluff’, hvorfor min Organic Brushed Alpaca er lidt mindre ’fluffy’, end en typisk Silk Mohair er. Men jeg er for længst holdt op med at sammenligne med Silk Mohair. Jeg ville bare have et slutprodukt, jeg var glad for og tilfreds med. Mængden af ’fluff’ var ikke væsentlig for mig; det var kun et kriterium, at garnet skulle have samme løbelængde og strikkefasthed som Silk Mohair, og også rigtig gerne samme løbelængde som min Organic Soft Merino, så de to var et oplagt makkerpar,” forklarer hun.

Forbrugerne bestemmer, hvad der sælger

Der ligger altså rigtig mange tanker og overvejelser bag garner som Organic Brushed Alpaca, Midnatssol og Månestråle, men Trine Bertelsen understreger, at det ikke kun er producenterne, der skal tænke sig om. Også forbrugerne har et ansvar:

“Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi grossister tager ansvar og sørger for, at forholdene er i orden. Det er selvfølgelig ikke altid til at gennemskue, men det, vi kan undersøge, har vi pligt til at undersøge. I sidste ende er det dog forbrugerne, der bestemmer, hvad der sælges. Derfor skal vi som forbrugere virkelig tænke os om, når vi handler ind til projekter. Mit bedste råd er: Se på banderolen, hvor garnet er produceret. Det skal egentlig stå der, men hvis det ikke gør, så spørg i den butik, du har købt det. Hvis de heller ikke ved det, må de jo spørge os grossister,” fortæller hun og påpeger, at bæredygtigt håndarbejde dog ikke kun afhænger af garnvalget:

“Midnatssol er en kvalitet, man kan strikke i med god samvittighed, men som strikkere og hæklere skal vi stadig tænke over ikke at overproducere … Vi behøver jo ikke at have 20 sweatre af den samme model, blot i forskellige farver.”

… og det har hun jo ret i. Her er pointen i hvert fald taget til efterretning.