“Mennesker er vanedyr, så derfor gør vi ofte, som vi plejer, og som vi først har lært. Det er altid et dårligt udgangspunkt for at lære nyt.”

Sådan står der i Lene Holme Samsøe og Charlotte Kaaes nye bog ‘Strik’ – og jeg er nok ikke den eneste, der kan nikke genkendende til det med at gøre, som man plejer. Jeg har helt sikkert en komfortzone, når det kommer til strik: ensfarvede basissweatre – typisk bordeaux – designet af den samme lille håndfuld designere. 2021 skal være året, hvor mønsteret brydes.

For at gøre årets strik mere alsidigt har jeg lavet en liste med 21 ting, som forhåbentligt vil give grund til at lære noget nyt … Og jeg tænker, at vi da skal have gang i en samstrik (nu skriver jeg sam“strik”, men hæklere er selvfølgelig også velkomne – listen er sat sammen, så alle kan være med).

For at deltage downloader du ganske enkelt bare listen og krydser af, efterhånden som du i løbet af 2021 laver tingene på listen. Festlighederne kommer til at foregå på Instagram, hvor du viser os dine kreationer ved at bruge hashtagget #lav21i21.

Der kommer selvfølgelig præmier på spil – ofte noget med bøger, men en gang imellem kunne der også snige sig lidt garn ind. Præmierne bliver der trukket lod om i løbet af året, så det er bare med at holde sig til.

“Reglerne”

Vi strikker og hækler i forskelligt tempo, og mens nogle snildt laver 21 projekter på et år, er det for andre (mig selv inklusive) helt uoverkommeligt. Det skal der være plads til. Derfor er der to måder at gå til denne samstrik (og -hækling vel at mærke). Vælg den, der passer bedst til dig.

Den første mulighed er at se hver linje i skemaet som et individuelt projekt – altså 21 projekter i alt. Dvs. at strikker du et par vanter fra bogen ‘Vanter fra Letland’, sætter du kun ét flueben; det kan fx være ved “Vanter”, “Flerfarve”, “Efter diagram” eller “Udenlandsk designer”.

Den anden mulighed er at sætte alle de flueben, som det enkelte projekt kvalificerer dig til. Dvs. at strikker du en af de mønsterstrikkede sweatre fra bogen ‘Strikkesaga’, sætter du flueben ved både “Sweater”, “Flerfarve”, “Efter diagram” og “Udenlandsk designer”. Har du aldrig før strikket noget af Tove Richter, der har står bogens modeller, kan du også sætte flueben ved “Designer, der er ny for dig”. Skal sweateren gives væk, sætter du flueben ved “Gave” – osv.

Når det er sagt, er der dog intet krav om at lave alle 21 projekter: Man har mulighed for at vinde en præmie, hver gang man poster et projekt – færdigt som ufærdigt – med hashtagget #lav21i21. Og det uanset om man har sat flueben ved alle felter eller blot nogle få. Det eneste krav for at deltage er faktisk, at du skal have slået op i 2021.

Kribler det i fingrene for at strikke PetiteKnits eller My Favorite Things Knitwears nyeste design, gør du selvfølgelig bare det. Men som den bogorm jeg er, vil jeg gerne opfordre til at bladre nogle af de mange håndarbejdsbøger igennem. Der er nogle helt fantastiske, men desværre lidt oversete, skatte derude. Og hvem ved: Måske står den cardigan, du altid har drømt om, hjemme på reolen?

Hent skemaet her