Juleminder på pindene

Thea Rytter. Foto: Nellie Møberg, Aller.

Thea Rytter er aktuel med sin tredje bog, ‘Strikket julepynt’. Inspirationen er hentet i den klassiske julekasse og får bogen til at emme af nostalgi, traditioner og gensynsglæde i den mest julede forstand.


I Thea Rytters nye bog, ‘Strikket julepynt’, får klassiske julekugler, hjerter og stjerner selskab af et par mere finurlig indspark og en god portion glimmer, perler og broderi, som får ornamenterne til at lyse op i julenatten. Tilgangen er på en gang traditionel, legesyg og personlig og afspejler en klar forestilling om, at julepynt ikke bare er noget tilfældigt skrammel, man samler sammen, som årene går, men noget ganske særligt … ja, man fristes næsten til at sige “magisk”.

Jeg har spurgt Thea, hvad julepynt er for hende.

I bogen finder man både traditionel julepynt og mere utraditionel julepynt inspireret af naturen. Hvad er julepynt for dig?

Jul for mig handler især om både forventnings- og gensynsglæde, to ting, der ofte går hånd i hånd i julen, fordi man glæder sig til, at alt er, som det plejer. Som barn holdt vi altid jul hos min mormor og morfar, og jeg kan huske det der med at gå ind i deres stue og se træet, når vi ankom. Hvert år skulle det være præcis, som det plejede at være, og vi kunne genkende kuglerne fra år til år. Min mormor lever stadig, men nu holder vi jul hos mine forældre, som har arvet julekuglerne fra min mormor, og jeg bliver stadig glad, når jeg ser dem. Jeg håber, at ornamenterne i ‘Strikket julepynt’ også kan være med til at starte små traditioner rundt omkring.

At nogle af tingene er inspireret af naturen handler både om min egen smag i forhold til indretning og oppyntning, og at vi jo bor i et land, hvor vi halvdelen af året ikke er synderligt meget ude, så der skal vi selvfølgelig have naturen ind i stedet for. Jeg synes også, at de mere naturinspirerede ting gør, at man kan forlænge oppyntningsperioden lidt i begge ender, da der både er agern, svampe og blade iblandt de strikkede sager, og de kan jo fint pynte i både oktober og februar også.

Du er ikke bleg for at brodere på strik og har også pyntet flere af ornamenterne i bogen med perler og broderi. Hvad har dine overvejelser om pynt og udtryk været?

Broderi og perler er med til at løfte pynten fra “lille ulden genstand” til at være glitrende pynt. Broderierne og perlerne fanger lyset og reflekterer det på samme måde som traditionel julepynt som lametta og julekugler med bladguld. Derudover er det også en måde at sætte sit eget personlige præg på tingene, og det synes jeg altid er sjovt.

Der blev lagt sidste hånd på bogen i sommer, hvor billederne blandt andet blev taget. Hvordan fangede du julestemningen, selvom kalenderen sagde højsommer?

Jeg fandt et rigtig fint keramikerværksted i den by, hvor jeg bor, og spurgte keramikeren, om jeg måtte flytte ind i hendes lokale med mit julestads. Hendes værksted ligger i et smalt stræde og har småsprossede vinduer og kalkede vægge. Der er vi igen tilbage til det med traditionerne, for bygningen ligner virkelig noget fra en julekalender, så det var simpelthen den association, jeg handlede på. Derfra handler det selvfølgelig om at style med de rekvisitter, som vi alle forbinder med december: gran, kogler osv.

Strikket julepynt er din tredje bog, og du er allerede i gang med en fjerde, som kommer til at handle om strikket påskepynt. Du udgiver også løsopskrifter under navnet VaskavullaKnit og har lavet strikkeopskrifter til magasiner. Hvordan vælger du, hvilke ideer der skal blive til en bog, og hvilke der passer bedre til et andet format?

Det sjove ved at lave bøger frem for enkeltopskrifter er, at man kan udforske en ide til bunds – fx julepynt eller påskepynt. Man kan arbejde med et samlet udtryk, og der er også plads til at fortælle en historie undervejs og sætte en stemning. Mine bøger er derfor lavet ud fra et tema. Det kan være på teknikplan – fx var min første bog, ‘Ingen strikkedarer’, lavet ud fra en ide om, at alle skulle kunne strikke opskrifterne deri, selv hvis de først lige havde lært at slå op – men i ‘Strikket julepynt’ ligger temaet i selve de ting, man strikker. Sådan bliver det også i bogen om påskepynt. Der er derfor tale om en anden proces, da en bog måske starter med 20 ideer, som så undervejs indsnævres, så man ender op med dem, der definerer temaet bedst. Det skal derfor også være et tema eller en ide, jeg kan “holde ud” at være i længe, og som jeg synes har substans nok til at bære en hel bog. Løsopskrifterne er mere impulsive og kan udkomme umiddelbart efter, de er blevet til, mens bøger laves noget tid før og skal passe både med den årstid, hvor de udkommer, og med forlagets kalender osv. Der er altså flere ting, der skal gå op.


  • Thea Rytter er redaktør på kreamagasinet ‘Maries ideer’ og kvinden bag VaskavullaKnit.
  • Hun er aktuel med bogen ‘Strikket julepynt’ (Turbine forlaget, 2020) og har nu en bog om strikket påskepynt på tegnebrættet (Turbine forlaget, 2021).
  • Hun har tidligere skrevet ‘LUN’ i samarbejde med Jeanette Bøgelund Bentzen (Forlaget Bøgelund, 2018) og ‘Ingen strikkedarer’ (People’sPress, 2018).